neljapäev, 6. veebruar 2020

Teema 1 - õpetlikud näited

Apple Newton
Kui kõik teavad iPadi siis tõenäoliselt paljud arvavad, et sellega saigi Apple'is antud valdkond alguse  siis tegelikult oli Apple'il juba märgatavalt varem (esimesed mudelid aastal 1993) ka Apple Newton.
Apple Newton oli välja tulles innovatiivne seade - näiteks oli see esimene käekirjatuvastusega tahvelarvuti, kuid kõrge hind ja probleemid käekirjatuvastusega ei toonud seadmele erilist müügiedu.
Kui Steve Jobs naases Apple'isse siis Newtoni arendamine lõpetati. Jobs arvas, et probleemid olid tingitud antud projekti halvasti juhtimisest ja kuna tal polnud aega (Apple'il oli liiga palju projekte sel ajal) ise lahendada siis oli targem projekt lõpetada ja vabanenud insenerid suunatud teistesse projektidesse. Samas nägi Jobs, et antud tehnoloogial on potentsiaali ja hilisem iPad'i ja iPhone'i edu rajaneb osaliselt kindlasti just Newtonil.

Allikad:
https://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Newton
https://www.wired.com/2013/08/remembering-the-apple-newtons-prophetic-failure-and-lasting-ideals/

Google Pixel smartwatch
Kui Pixel nutitelefonid on reaalsus siis samasse perekonda kuuluma pidanud nutikell pole siiani reaalsuseks saanud ja ei pruugigi saada.
Pixeli nutikell pidi töötama avatud Wear OS platvormil. Mõned tootjad on sellele platvormile nutikellasid valmistanud, tuntumatest näiteks LG, aga viimastel aastatel pole ei Google seda platvormi eriti arendanud ega ole paljud enam uute nutikelladega välja tulnud.
Tõenäoliselt on siin taga turule hiljaks jäämine ja toote spetsiifikast tulenev - ei ole võimalik lüüa innovatiivsusega, sest toode kui selline ei võimalda erilist innovatiivsust ja sellises situatsioonis on ainuke strateegia lüüa hinnaga, mis aga kaotaks ilmselt majandusliku mõtte.
Siin tekib paralleel näiteks ka Google'i teenusega Google+, mis tuli lööma turul väga tugevat Facebook'i ja loomulikult ebaõnnestus.

Allikas:
https://www.theverge.com/2019/9/18/20872740/google-pixel-smartwatch-flagship-why-it-failed-wear-os

Windows Vista
Vista ei ole esimene Windowsi operatsioonisüsteem, mida peetakse läbikukkunuks. Vistat nimetatake teinekord ka näiteks ME 2.0.
Vista tõenäoliselt kõige saatuslikumaks probleemiks sai käsikäes Vista pikale veninud arendusega XP väga pikk turulolek - ehk siis iga kuu veninud arendust tugevdas XP positsiooni aina enam ja seda lüüa kehva kvaliteediga OSiga muutus üha raskemaks.
Lisaks tutvustati esimest korda tüütut UAC'd, suurendati BSOD esinemise sagedust, nõuti võimekat riistvara ja kõrget hinda.
Vista on ilmselt klassikaline näide, kus üritati luua tol hetkel liiga keerukat ja võimekat süsteemi ning seega ebaõnnestuti. Samas kogu protsessi käigus õpitu lõi alused näiteks edukale Windows 7-le.

Allikad:
https://www.digitaltrends.com/computing/6-operating-systems-that-failed-miserably/
https://www.windowscentral.com/windows-vista-5-things-you-might-not-know-about-microsoft-messiest-os-release

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar