neljapäev, 20. veebruar 2020

Teema 3 - blogimine vs ajakirjandus

Blogimine on praeguseks hetkeks ilmselt muutunud käsi-käes käivaks klassikalise ajakirjandusega. Kuni selleni, et tuntud ajakirjandusväljaannete juures töötavad blogijad.

Rõhuasetus
Ajakirjandus on reeglina faktipõhine ja ajakirjanikud on tihti ka vastava akadeemilise haridusega. Heaks tavaks loetakse faktidel põhinevaid ja uurivaid kirjatükke.
Blogimine on n-ö tavainimese kajastus ja on seega subjektiivne ja tihti ka emotsioonidele vaba voli andev. Tähtis ei ole faktide täpsus vaid just inimese vahetud emotsioonid.
Tihti kollaseks ajakirjanduseks nimetatu on tegelikult ses mõttes blogide ja ajakirjanduse vaheline sümbioos. Kollane ajakirjandus faktidest nii palju ei huvitu ja rõhutakse just erinevate tugevate tunnete edastamisele ja vastavate tunnete tekitamises ka lugejas.
Seetõttu ei ole blogimine ilmselt eriti mõjutanud traditsioonilist uurivat ajakirjandust kuid kollane ajakirjandus on ilmselt kõvasti pihta saanud.

Professionaalsus
Blogijad ei ole reeglina ajakirjanikule sobiva haridusega ja kuna blogijad on reeglina kas vabakutselised või teevad asja (kasvõi esialgu) lihtsalt oma eneseteostuse jaoks siis on blogiartiklite kvaliteet äärmiselt kõikuv - seda isegi kindlat konkreetset teemat käsitledes
 - nii kirjanduslikult, faktipõhiselt kui ka ülesehituselt. Kõik see võib aga tulla blogijale kasuks, sest see teeb tema kirjutatu lugejale palju lihtsamini arusaadavaks, sest keskmine blogija tundub justkui kesiganes tuttav tänavalt.

Tsensuur
Kui ajakirjandusväljaandes tavaliselt artikkel läbib kas toimetaja või tsensori või muu ametikoha siis blogijal on pahatihti ainult enesetsensuur. See jätab blogijale ajakirjanikuga võrreldes palju vabamad käed - muidugi see võib ka halvasti mõjuda - nõrga enesetsensuuriga kirjutatud blogija väga vastuoluline artikkel võib tema lugejad temast võõrandada.

Mõju
Blogimine on muutunud tänapäevase ajakirjanduse üheks osaks ja seda ei tasu karta. Rohkem "ohustab" blogimine kollast ajakirjandust, aga kuna blogijate vabadus on suurem siis see ilmselt pigem rikastab kollasetoonililist ajakirjandust kui seda kahjustab.

Allikad:
https://www.essaytigers.com/blogger-vs-journalist-infographic

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar