neljapäev, 13. veebruar 2020

Teema 2 - elus ja surnud nähtus

E-post - elus nähtus
Pärit juba 60ndatest, loojaks Ray Tomlinson.
Igasuguste kiirsuhtlusrakenduste ja suhtlusvõrgustike tulekuga personaalses suhtluses ilmselt on oma rolli kaotanud, aga näiteks ettevõttesiseses või ärisuhtluses minu arust suhteliselt asendamatu. Enda kogemuste põhjal on vaikselt viimastel aastatel hakatud ka aru saama, et iga sõnum ja teade ei peagi hetkega kohale jõudma ja tähelepanu nõudma (tegelikult jõuab e-post pea sama kiiresti kohale kui IM) ja seeläbi on e-postist saanud viis saata infot, millele ei pea kohe reageerima ja seeläbi on võimalik töötajal mõnevõrra rööprähklemist vähendada ja aega paremini planeerida (süveneda). Sellist mõtteviisi muutust on ka ettevõtetel võimalik juhtida - näiteks töökorraldusreeglites kokku leppides, et e-mailile võib vastata kuni ühe tööpäeva jooksul - kui kiiremat sekkumist vaja siis on alati olemas telefon vms. Tööviljakus kindlasti paraneb läbi sellise ettevõttesisese kultuuri parendamise.

IRC jututoad - (peaaegu) surnud nähtus
IRC protokoll on pärit aastast 1988 ja oli populaarne kuni ca aastani 2003, peale mida on selle populaarsus järsult langenud - eelkõige, sest inimesed on IRC jututubadest modernsematele platvormidele liikunud (esialgu MSNi jms ja nüüdseks eelkõige ilmselt Facebooki).
Kasutasin ise ka aktiivselt IRC jututubasid - vist kuskil vahemikus 2005-2010, kus vähemalt ka Eesti jututoad olid välja suremas - alles olid üksikud aktiivsed jututoad - näiteks minule huvipakkuvatest #metal (vist oli selle nime all).
Tõenäoliselt sai saatuslikuks IRC vanamoelisus, laias laastus oli ju tegu väga tekstipõhise suhtluskanaliga ja MSN-tüüpi rakendused ja suhtlusvõrgustikud, mis hakkasid 2000ndendatel kanda kinnitama tihti omasid ka mingil kujul otsesuhtluse viise, aga käisid ajaga kaasas (multimeediavõimekus, ilus(am)/kirevam disain, rohkem võimalusi/funktsionaalsust jne).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar