neljapäev, 16. aprill 2020

Teema 11 - kosemudeli ja GaaS näide

Kosemudel pangandussüsteemi näitel

 Try QA artiklis tuuakse näide kosemudelist poolhüpoteetilise 90ndate alguses pangandussüsteemi arendamise näitel.

Välja on toodud järgnevad etapid - nõuete kogumine ja analüüs; süsteemi disain; arendus; testimine; rakendamine ja hooldus.

Kosemudel sobib tugevalt reguleeritud valdkondadesse, kus on selge, mida klient soovib või arendus keskendub aastakümnete jooksul paika loksunud protsesside digitaliseerimisele - s.t. et see mudel töötab hästi näiteks panganduses kui ka näiteks riigikaitses/sõjavaldkonnas jms.

Kosemudeli puuduseks on aeglus ja ressursimahukus, samuti on mudel väga jäik ja muutusi teha projekti keskel keeruline.

Niipea kui projekt on selges turumajanduslikus konkurentsis teiste sarnast (suuremat) tarkvara/toodet arendavate ettevõtetega muutub kosemudel ebamõistlikuks, sest teisi mudeleid kasutavad ettevõtted on efektiivsemad ja kiiremad ja tihti võivad jõuda seetõttu turule kiiremini.

Samas kui küsimus ei ole konkureerimises ja rahas, nt kui süsteemi luuakse inimeste elude päästmiseks või kui süsteemi eesmärk on ohutus ja süsteemi rike võib elud ohtu seada ja selle eest vastutab süsteemi looja - muutub kosemudel oma jäikuses sobivaks.


Allikas:
http://tryqa.com/what-is-waterfall-model-advantages-disadvantages-and-when-to-use-it/



Geforce Now kui Gaming-as-a-Service ärimudeli näide

Geforce Now on Nvidia pilveteenus mänguritele, kelle isiklik arvuti uuemaid mänge kas üldse ei suuda või suudab ainult madalatel seadetel mängida, kuid tahaksid kogeda tippkvaliteeti uut arvutit soetamata. Selleks saab kasutaja kasutada Nvidia serveripargi virtuaalarvutit, kuhu ta saab enda mängu sessiooni ajaks paigaldada.

Erinevalt teistest pakkujatest võimaldab Geforce Now mängida juba muudel platvormidel (nt Steam, Origin, Epic Games) soetatud mänge. See on aga paljudes mängukompaniides tekitanud peale Geforce Now tasuliseks muutumist oma mängude teenusest eemaldamise.

Kasutajana (ise ka kasutan) on see just selline mudel, mis mulle sobib. Mängude arendajatele ja kirjastajatele võib see samas näida mingis osas kontrolli kaotamisena, sest Geforce Now on kasutatav nii PC-l, Mac'il kui ka Androidis ja nt mängude portimise mõtte nutiseadmetele kaotab selline lahendus osaliselt ära, see aga on ju lisatuluallikas.

Loodetavasti siiski Nvidia suudab sellist mudelit ka mängude loojatele uuesti söödavaks teha, kasvõi mingi osa kuumaksust neile maksmisega (hetkel Nvidia ei küsi teenustasu mängude kirjastajatelt nende mängude teenuses "näitamise" eest, kuigi nt igasugused Google Play, Apple Store, Steam'i ja muud vahendusplatvormide loojad seda vist teevad).

Allikas:
https://en.wikipedia.org/wiki/GeForce_Now

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar