neljapäev, 2. aprill 2020

Teema 9 - kaks erineva juhitüübiga IT-juhti - Steve Jobs ja Jack Ma


Misiganes inimeste (või mille iganes muu) jagamine kindlatesse väikesearvulistesse gruppidesse on alati lihtsustus. Seega on ka antud juhul keeruline valida üheselt kas valitud IT-juhid on juhid, teavitajad/suhtlejad, treenerid/juhendajad, mentorid/õpetajad, arengumootorid või ülemused üpriski keeruline. Kuid üpris kindel on, et mõlemad valitud on tänu oma suurele tuntusele/edule olnud lisaks järgnevalt väljatoodud juhitüübile ka mentorid. Näiteks Mark Zuckerberg on nimetatud Steve Jobsi oma mentoriks.

Steve Jobs - arengumootor
Steve Jobs on/oli ilmselt üks värvikamaid isikuid IT-maailmas. Apple'ist on kõik kuulnud. Vähem teatakse ilmselt tema osalusest Lucasfilmi videoefektide osakonnas; Pixari asutamisest, mis lõi esimese 3D arvutiga animeeritud filmi Toy Story; või ka NeXTist, mille loodu oli aluseks Mac OS X-ile.
Inc.com-i artiklis Steve Jobsist ja Jeff Bezosest on välja toodud, et laialt levinud arvamus, et justkui Steve Jobs oleks olnud ilmeksimatu või poleks eksinud, on puhas jama. Endine Inteli tegevjuht Andy Grove ütleb "F-ing Steve always gets it right." Ja täiendab, et see ei tähenda, et Steve ei oleks eksinud, ta eksis pidevalt, aga inimesed ütlesid talle kui ta eksis ja läbi selle ning läbi põikpäisuse/visaduse oli ta oma ideedega edukas. See meenutab ka eelmistes teemades läbi käinud täiuslikkuse poole püüdlemist, mida Steve Jobs paistis ka edukalt praktiseerivat. Selleks on vaja järjepidevust, püsivust, ausust ja järelejätmatust eesmärkide seadmisel ja saavutamisel. Kui selles ollakse ka edukas siis on ilmselt garanteeritud ka mõningane türanni kuulsus, aga kindlasti ka paljude austus.


Allikad:
https://smallbusinessbc.ca/article/three-famous-billionaire-entrepreneurs-and-their-mentors/
https://www.inc.com/robert-glazer/jeff-bezos-steve-jobs-didnt-need-to-be-right-and-you-dont-either-heres-why.html

Jack Ma - treener/juhendaja
Jack Ma (Ma Yun) on Alibaba asutaja ja juht. Varakult õppis inglise keelt tehes turistidele tuure, on saanud bakalaureusekraadi inglise keeles ja pole elus kirjutanud ühtegi rida koodi. Aga sai varakult aru interneti potentsiaalist ja suutis ameerika sõprade abil hakata Hiina ettevõtetele looma kodulehti.
Jack Ma juhistiili on nimetatud sõnapaariga persuasive style - veenmisstiil. Ta leiab, et on tähtis veenda inimesi liikuma ühise eesmärgi suunas, sest "usalda mind"-stiilis veenmine ei tööta paljude inimeste puhul, aga ühise eesmärgi nimel on inimesi palju lihtsam ühendada. Nii nagu ka Jobs on ta sihikindel/järjekindel/visa, aga see on ühe väga eduka juhi puhul pea ilmvajalik. Samuti leiab ta, et värvata tuleb inimesi, kes on sinust (värbajast/juhist) tehnilistelt oskustelt peajagu üle, mis arvestades Alibaba edu näitab, et ta on oma meeskonda valinud õiged inimesed.


Allikad:
https://globaljournals.org/GJMBR_Volume15/8-The-Review-of-Alibabas-Operation.pdf

https://www.lifehack.org/articles/work/8-keys-success-from-jack-self-made-billionaire-and-ceo-alibaba.html

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar