neljapäev, 30. aprill 2020

Teema 13 - Tobii - tugitehnoloogia ja enamatki

Tobii on pea kaks aastakümmet tegutsenud Rootsi ettevõte, mis tegeleb pilgujälgimisseadmete (eye tracking) arendamise ja tootmisega.

Ettevõttel tundub olevat kolm põhilist arendussuunda:
- teadustöö, et uurida mis inimeste tähelepanu püüab ja selle info põhjal analüüside tegemine, et mis meie käitumist, otsuste tegemist ja emotsioone mõjutab;
- käed-vaba arvutite jms seadmete kasutamine isikutele, kes ei saa või ei soovi oma käsi (või muid kehaosi sisendseadmena kasutad)
- uued kasutajakogemused ja kasutajaliideste inimlikustamine, mille eesmärk on kasutada pilgujälgimisseadmeid lisasisendseadmetena ja seeläbi parendada ja muuta kasutajakogemust (näiteks arvutimänge mängides)

Üks nii mänguritele suunatud kui ka (osaliselt) tugitehnoloogiana töötav seade on Tobii Eye Tracker 4C, mis jäi silma mõistliku hinnaga (169€), mis kasutab pilgujälgimist eelkõige kursori liigutamise abi- või täiendava vahendina ja hiire/klaviatuuri vms kasutamine on endiselt vajalik.

Enam on tugitehnoloogiale keskendunud Dynavox seeria. Sellest seeriast on üks odavamatest seadetest PCEye Plus (baashind 1599€), mis suudab juba täielikult hiire ja klaviatuuri kasutamise asendada ja on ühitatav ka lülititega.

Allikad:
https://www.tobii.com/group/about/this-is-eye-tracking/
https://gaming.tobii.com/games/
https://imotions.com/blog/eye-tracker-prices/
https://gaming.tobii.com/tobii-eye-tracker-4c/
https://www.tobiidynavox.com/products/devices/


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar