neljapäev, 23. aprill 2020

Teema 12 - positiivne ja negatiivne näide kasutatavusest veebis

TTÜ õppeinfosüsteem - üpris negatiivne näide
TTÜ ÕIS saab ilmselt igapäevaselt kriitikat ja seda vähemalt osalt ka põhjendatult. Olles ise kolmandat korda TTÜs siis olen antud õppeinfosüsteemiga pikalt kokku puutunud ja tegelikult ammu ka kiiksudega ära harjunud.

Õpitavus - ÕIS ei ole keeruline õppida, aga teatud asjade leidmine on vähemalt esialgu omajagu aeganõudev. Näiteks, et erialastipendiumi ja tulemusstipendiumi taotlemiseks tuleb minna Dokumendid - Avaldused alajaotusse, ei tundunud alguses kuidagi intuitiivne.

Tõhusus - Kui tegevused/asukohad on juba selged siis tegelikult probleeme nende kordamisega üldiselt ei ole.

Meeldejäävus - Sõltumata kohati ebaloogilisest ülesehitusest on ka mõne aja möödumisel lihtne tegevusi korrata.

Vead/veakindlus - Ei mäleta, et oleksin suutnud midagi kardinaalselt ära vussida või et süsteem oleks kokku jooksnud või muul viisil mitteootuspäraselt käitunud.

Rahulolu - Keeruline on selgelt positiivselt hinnata, sest teatud asjad on ebaloogilised, mõned asjad on pea täielikult realiseerimata - nt otsing on täiesti puudulik. Näiteks otsida aineid, mis oleks täielikult e-õppes polegi praeguses ÕIS-is võimalik (küll töötab vana ÕIS-i vastav otsing endiselt hästi). Samuti ei saa hoida lihtsalt viisil mitut vahelehte aktiivsena ning teatud info leidmiseks (nt õppeainete kohta) tuleb teha palju liigutusi. Samuti on veider, et mobiiliversioonis on osa funktsionaalsust puudu.

Metal-Archives.com - üpris positiivne näide

https://www.metal-archives.com
Metal-Archives on wiki-tüüpi veebileht, mis on pühendatud metal-muusikale ning üritab kaardistada kogu maailma metalbände.

Õpitavus - Veebileht on lihtne, otsing on piisavalt lihtne, kuid vajadusel piisavalt detailne. Lisaks on vasaskul menüüs paar kiirviidet tähestikulises, žanri ja riigi põhjal. Bändivaade on kompaktne ja seal on lihtne liikuda.

Tõhusus - Kõik vajaliku leiab kiiresti üles. Info on kompaktselt esitatud ja bändilt bändiliikmele ja sealt bändiliikme teistele bändidele liikumine on lihtne ja loogiline.

Meeldejäävus - Kuna veebileht on paljuski intuitiivne siis on ka mõne aja möödumisel lihtne lehel tegevusi teha.

Vead - Ei mäleta, et kasutamisel oleks veateateid vms kohanud. Kuna veebileht tegutseb vabatahtlike toel siis on vist ette tulnud, et leht on vist mõnikord lühikest aega maas olnud.

Rahulolu - Mõnele võib leht tunduda võib-olla üpris primitiivne ja lihtne, kuid minu arust täidab täielikult enda seatud eesmärki.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar